Snart klart for årets juleøl

Årets juleøl er allerede presentert for presse og fagfolk på den store juleølpremieren på Vulkan Arena i Oslo 30. oktober. Her stilte 20 bryggerier med 70 sorter juleøl. Det sier litt om omfanget av juleølutvalget i år. Den første uka i november er det i full gang. Da flommer juleølet inn over butikker og vinmonopolutsalg. Bare Vinmonopolet tilbyr over 100 merker fra fjern og nær, det vil si fra inn- og utland, i år. I tillegg kommer juleølet som kan selges i butikkene. Det hele er blitt ganske overveldende. Jeg har tyvstartet og smakt på et juleøl fra Østerdalen og et fra Rogaland.

Rena Bryggeri: Juleøl

Dette er et mørkebrunt og uklart øl med et fint rødskjær og et gulbrunt skum. Det har en deilig duft av nøtter og rosin, og smaken følger opp med mye sødme og et litt nøttaktig og brent preg. En lett bitterhet i smak og ettersmak balanserer det hele og gjør dette ølet til et trivelig bekjentskap, som helt sikkert vil passe godt som følge til julematen. Ølet er tappet på elegante flasker med patentkork. Alkoholinnholdet er 4,7 volumprosent, altså er dette et øl som kan selges i dagligvarebutikkene.

Selv om du ikke har hørt om Rena Bryggeri før, så er det ikke snakk om noe nytt bryggeri. Det er rett og slett bryggeriet på Hovdmoen i Åmot, viden kjent for sin Birkebeinerpils, som har skiftet navn fra Det Lille Bryggeriet til Rena Bryggeri.

Juleølet har sterke tradisjoner i Norge, og det er knyttet en rekke skrevne og uskrevne regler til bryggingen av juleøl. Gulatingsloven, for eksempel, krevde ølbrygging til jul. Hvis ikke påbudet ble fulgt opp av bonden, ventet strenge straffer. Videre måtte juleølet være ferdig til 21. desember, kalt Thomas Bryggers dag på primstaven. Det må sies at dagens bryggerier er tidlig ute i forhold til det, men i moderne tid har det vært tradisjon for at juleølet har blitt lansert den første uka i november.

Berentsens Brygghus: Rogalands Juleøl

Jeg har også smakt på Rogalands Juleøl fra Berentsens Brygghus i Egersund. Dette bryggeriet har tidligere gjort det godt mange juleøltester, blant annet her i Østlendingen. Også årets utgave av Rogalands Juleøl er godt. Dette er et mørkebrunt og klart juleøl med et tydelig rødskjær og et gult skum. Det har en innbydende aroma. Ølet er sødmefylt samtidig som det har en perlende og behagelig bitterhet. Det er velbalansert og friskt og framstår som et godt julematøl. Alkoholinnholdet er 4,7 volumprosent.

 

Tar vi en kikk på Vinmonopolets liste over årets sterke juleøl, er det utrolig mye å velge mellom. Det klassiske norske juleølet, som er undergjæret og sødmefylt med et alkoholinnhold på 6,5 volumprosent, er fortsatt godt representert, men i årets juleølkolleksjon har det fått sterkere konkurranse enn noensinne. Mange mikrobryggerier både i inn- og utland er på plass med overgjærede og fruktige juleølvariasjoner med innslag av krydder. I tillegg til det norske juleølet står juleøl fra Danmark, England, Italia, Belgia, Tyskland, Skottland, Østerrike og Sverige på årets juleølliste fra Vinmonopolet

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s