Ølbok med eget øl!

 

Det er ganske sjelden at ei bok kommer på markedet ledsaget av sitt eget øl, men slikt er mulig når forfatteren også er ølbrygger. Den som både skal ha bok og øl, får nok ikke begge deler i bokhandelen. Ølet må kjøpes på Vinmonopolet, ja endog bestilles, for det befinner seg i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Ølboka, som boka heter, og det tilhørende Bok-Øl, som slett ikke er noe bokkøl, men en slags india pale ale, er signert Jørn Idar Almås Kvig (28), som ved siden av å brygge og skrive, driver ølimportfirmaet Beer Enthusiast.

Bok-Øl er brygget av Jørn Idar Almås Kvig, og bryggingen har foregått hos Austmann Bryggeri i Trondheim. Målet har vært å lage en norsk utgave av india pale ale, som tradisjonelt er en humlerik og bitter øltype. Det norske elementet er einebær. Hele oppskriften står for øvrig å lese i Ølboka.

Hva kan Bok-Øl by på? Det er et brunt, uklart øl med et gulbrunt skum og en spesiell aroma. Her er det både innslag av humle og einebær. Ølet har et barnålaktig preg både i smak og ettersmak samtidig som det er bra sødme i det. Bruken av einebær gir en spesiell vri på dette ølet, som har et alkoholinnhold på 5,5 volumprosent.

Når det gjelder Ølboka, så har Jørn Idar Almås Kvig favnet bredt. Mer enn en bok å lese fra perm til perm, er Ølboka et oppslagsverk, der det er gjort rede for det meste av det som finnes av bryggerier i Norge, Sverige og Danmark. Boka gir en imponerende oversikt og forteller kortfattet og greit litt om hvert enkelt bryggeris historie. Her er det funnet plass til alt fra de aller minste bryggeriene, som Elgen Mikrobryggeri i Hemsedal, til de aller største som Carlsberg.

Sett med hedmarksøyne er det dessverre et par hull i boka. Atna Øl står omtalt, men verken Det lille bryggeriet (nå Rena Bryggeri) på Hovdmoen i Åmot eller Finnskogen Mikrobryggeri er med i oversikten. Ei heller er den prisbelønte Birkebeinerpilsen fra Åmot nevnt. Slikt trekker ned.

Boka, som er utgitt på Front Forlag, forteller videre om ølets historie. Ulike ølstiler gjennomgås, og det gis råd om hvilke glass som passer til de ulike øltypene. Forfatteren kommer også med tips til dem som vil brygge selv. I boka er det ikke bare oppskriften på forfatterens eget Bok-Øl, som er med, men også øloppskrifter fra danske Hornbeer og norske Nøgne Ø.

Boka er på drøyt 350 sider. En god del sider går med til å omtale ulike øltyper fra de mange bryggeriene. Disse beskrivelsene er ikke skrevet av forfatteren selv, men av bokas redaktør/prosjektleder og bokas billedredaktør med hjelp fra bryggeriene (!). Akkurat det er ikke helt tillitvekkende. Jeg tror det hadde vært like greit å kutte ut alle disse ølomtalene. Da hadde man også sluppet å ty til nødløsninger der man ikke har bilde av de aktuelle ølene, noe som gir boka et litt uferdig preg.

Konklusjon: En innholdsrik og fin bok med visse skjønnhetsfeil.

 

2 kommentarer

  1. Jørn Idar Kvig · oktober 17, 2014

    Hei Bjørn-Frode, så hyggelig at du likte boken og ølet. Det er ingen tvil at det å være brygger og forfatter har sine fordeler 🙂

    Når det kommer til Hedemarksbryggeriene, så har vi en hel artikkel om Det Lille Bryggeri ferdig skrevet om dem, som vi gjerne skulle ha hatt med. Dessverre har de ikke svart på noen av våre henvendelser om produktbilder, så derfor har vi valgt å ikke ta dem med. Det du nok refererer til som «nødløsninger» er rett og slett produkter som ikke er tilgjengelig på flaske, og ikke har sin egen grafikk. Derfor har vi, i stede for å droppe produsentene fra boken, valgt å lage en grafisk løsning som ser fin ut.
    Smaksnotatene er innhentet av redaktør og billedredaktør (hardcore ølgærning) fra bryggeriene, og sier ingen ting om produktets kvalitet, men dens aroma og smak. Synd at du ikke synes dette er tillitvekkenede, men med over 700 omtalte øl var det rett og slett ikke tid til å smake alle de forskjellige. Derfor spurte vi de som kjenner produktet best, nemlig bryggeriene, om deres smaksnotater.

    Igjen takk for at du likte boken og tok deg tid til å skrive om den, så er det viktig å huske at livet er for kort til å drikke dårlig øl. Spesielt på fredager! God helg!

    Liker

  2. Tilbaketråkk: ØL-spalten » Blog Archive » En flom av ølbøker

Legg igjen en kommentar