Hawaii, Hamar

Jeremy Metzger Basarene Øl Talas Bar Hamar (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

 

Tro det eller ei, men en kar fra Hawaii, Jeremy Metzger, har funnet lykken i å brygge øl i Hamar, nærmere bestemt i kjelleren på den historiske Basarbygningen på Stortorget i byen. Ølet fra det lille mikrobryggeriet kalles Talas, og det enmannsbetjente bryggeriet leverer først og fremst til restauranten Basarene og til den nyåpnede Talas Bar i etasjen over. Men nå finnes det også Talas-øl tappet på flaske, og det er egentlig ingen overraskelse at det beste av Talas-ølene, Tropical Ale, er sterkt inspirert av frukter fra Hawaii.

Basarene ØL: Talas om Tropical Ale Ølspalten (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)6nye

Basarene Øl: Talas om Tropical Ale          

Dette ølet er en american pale ale med smak av Hawaii. Det er nemlig brukt mango og pasjonsfrukt i bryggingen av ølet. Det er snakk om et lysebrunt, uklart øl med et hvitt skum og en vanvittig god aroma: Fruktig, gressaktig og innbydende så det holder!
Ølet er kjempegodt. Det byr på mye sitrusaktig fruktighet og en sødme med mangopreg. Det har en deilig bitterhet i ettersmaken. Dette er et artig, kreativt og velsmakende øl, som har et alkoholinnhold på 4,7 volumprosent. Ølet er foreløpig å finne i butikker i Hedmark, Oppland og Oslo.
Basarene-bryggeriet i Hamar er lite, for lite til å brygge øl til salg i dagligvarekjedene. Derfor er flaskeutgaven av Talas-ølet brygget på St. Hallvards Bryggeri i Oslo.
Ølet fra Hamar heter Talas, som er et dialektord for snakkes. Ølspalten har tatt dette bokstavelig og snakket med Jeremy om hvordan en surfer fra Hawaii kunne bli ølbrygger i Hamar:
– Jeg ble født i California i 1970. Foreldrene mine var hippier og mest opptatt av surfing. Etter å ha bodd både i California og Oregon flyttet vi til Hawaii da jeg var rundt 16 år. Jeg regner Hawaii som mitt hjemsted, sier Jeremy, som bodde på Hawaii inntil for 15 år siden, da han flyttet til Norge. Årsaken: Kjærligheten, selvsagt. Jeremy traff ei jente fra Rakkestad, som han giftet seg med, fikk tre barn med, og som han flyttet til Hamar med. På Hawaii levde han livet som surfer. Det var surfing om dagen, og restaurantjobbing om kvelden. Han hadde en surferinspirert jobb i Hamar også, i den nå nedlagte butikken Boards & More.

Jeremy Metzger Basarene Øl (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)
For seks år siden ble han interessert i ølbrygging. En venn spurte om han ville være med og prøve hjemmebrygging. De startet med å brygge en IPA, og om det ikke var den første, så var den andre batchen rimelig vellykket.
– Jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre ølbrygging til mitt levebrød. Det var selvsagt som å hoppe i havet uten å kunne svømme, og det ble mye prøving og feiling før jeg fikk sjansen til å bygge opp mikrobryggeriet på Basarene. Her har det gått i riktig retning. Jeg prøver hele tiden å forbedre ølet mitt, og det føler jeg at jeg får til, sier Jeremy, som er svært fornøyd med at en større del av restauranten nå brukes til ølbar i form av den nye Talas Bar. I Talas Bar skal det også serveres mat som passer til ølet. I det hele tatt blir denne delen av Basarbygningen i Hamar mer som en amerikansk brewpub, der øl brygget på stedet serveres sammen med rustikk, folkelig mat.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s