Smak av påske og vår

Noen brygger påskeøl, andre brygger vårøl. Uansett er det et tegn på at det for alvor går mot lysere tider, og at det kan bli aktuelt med litt øl i solveggen. Det vil være en overdrivelse å si at det bugner av påskeøl på Vinmonopolet, i ølutsalgene eller i dagligvareforretningene, men en og annen påskegul etikett er å se.

Påskeøl er sant å si ikke noen bestemt ølstil. Bryggeriene brygger øl de mener kan passe til vårbruk, det være seg om det er engelskinspirert, belgiskinspirert eller noe annet. Her er en liten test av årets vår- og påskeøl:

 

Kinn Bryggeri: Påskeøl

Bryggeriet i Florø satser på india pale ale av engelsk type som sitt påskeøl. Resultatet må sies å være vellykket. Ølet (6,5 prosent), som selges på Vinmonopolet i 0,75 liters flasker, er lysebrunt og uklart med et hvitt skum og deilig humlearoma. Ølet er fruktig med fin fylde og god humlesmak.

 

Les Brasseurs de Lorraine:
La Bière du Printemps
Her er et fransk vårøl fra Vinmonopolets bestillingsutvalg, og det er godt! Ølet (fem prosent) er brunt og uklart med et gulhvitt skum og en duft av humle og søt frukt. Ølet har god sødme, en behagelig fruktighet og en tydelig humlebitterhet i smak og ettersmak. Et friskt og smaksrikt øl.

 

 

 

Voss Fellesbryggeri: Påsketur

Påskeølet fra Voss er en lys ale. Ølet er brunt og uklart med et gulbrunt skum og en fruktig aroma. Det har en mild, fruktig smak med et anstrøk av brente toner, samt en mild bitterhet i smak og ettersmak. Ølet er friskt og godt og slett ikke verst.

 

 

Røros Bryggeri 
og Mineralvannfabrikk:
Påske (butikkversjon)

 

På Røros har de satset på belgiskinspirert påskeøl både med butikk- og polstyrke. Butikkversjonen (4,7 prosent) er lysebrun og uklar med et hvitt skum og en lett duft av humle og gjær. Ølet er friskt med god sødme, noe gjærsmak og en lett bitterhet i ettersmaken.

 

 

Hadeland Håndverksbryggeri:
Haraball

Påskeølet Haraball (4,5 prosent) fra Gran på Hadeland er et brunt, uklart øl med et hvitt skum og en deilig duft av humle. Ølet er ikke så veldig spennende, men det har en behagelig humlebitterhet, og det er ganske friskt og godt. Ellers mangler ølet litt fylde, og ettersmaken er vel snau.

 

 Nøgne Ø: God Påske
Påskeølet fra Grimstad er alkoholsterkt (7,5 prosent). Det er veldig uklart med et gult skum. Det lukter først og fremst overmoden banan. Ølet er tungt og fyldig med mye sødme. Den lette bitterheten klarer ikke på noen måte å balansere smaken av overmoden banan (som kommer fra gjæren).

 

 

Røros Bryggeri 
og Mineralvannfabrikk:

Påske (polversjon)
Polversjonen (5,8 prosent) av påskeølet fra Røros var testens store nedtur. Ølet kommer på flotte 0,75 liters flasker med champagnekork, men innholdet leverer ikke. Det var lite futt i det brune, uklare ølet, som luktet gjær, og som ellers var søtt og klissete.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s