Vi smaker på sommerølet

Noe av sommerølet var på plass i butikkhyllene allerede i april, mens flere har kommet til etter hvert, selv om jeg har inntrykk av at det er færre sommerøl i år enn tidligere år. Det klassiske sommerølet, som i bunn og grunn er variasjoner med pils/lagerøl som grunntema, er selvsagt på plass. Håndverksbryggeriene vil naturligvis være med på sommerfesten de også, og flere av dem er ute med ulike brygg tilpasset sommertiden. Her er det ikke snakk om noen egen stil, men varianter av for eksempel pale ale eller hveteøl.

I fjor kom den underholdende boka «Sommerøl» av Jørn Idar Almås Kvig. I boka forteller Kvig blant annet om Lysholmer Spesialøl, som E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim lanserte i 1983. Dette ølet, en ekstra lys lager i en eksklusiv forpakning til en høyere pris, var i praksis det første sommerølet i Norge. De andre bryggeriene fulgte opp med lignende brygg, noe som forklarer hvorfor klassisk norsk sommerøl er lyst og lett med forholdsvis lite smak. Nå er dette lyse ølet utfordret av håndverksbryggeriene, som vil ha det annerledes. Velg selv!

Klassisk norsk sommerøl:

Little Brother/Klokk & Co: Hoppy Summer Pils

Dette er et lyst og gyllent øl (4,7 prosent) med et hvitt skum. Det lukter deilig av frukt, gress og blomster. Det er mye smak i dette friske ølet, som framstår som fruktig og gressaktig på grunn av humletypene som er brukt. Ølet har en lang og behagelig bitterhet i ettersmaken.

 

Aass Bryggeri:Aass Sommerøl 

Dette er et lyst øl (4,7 prosent) med et hvitt skum og en lett humleduft. Det er et veldig friskt øl med god bitterhet i smak og ettersmak. Det har også en lett sødme i smaken, noe som gir bra fylde. Et perfekt øl for dem som er ute etter et klassisk norsk sommerøl av den lette typen.

Sundbytunet Bryggeri: Solskinnspils 

Her er et gyllent, uklart øl (4,5 prosent) med et hvitt skum og en gressaktig aroma. Dette ufiltrerte ølet er velsmakende med en gressaktig bitterhet i smaken. Det er også god fylde i ølet, noe som bidrar til at det framstår som et velbalansert øl. Det er god bitterhet i ettersmaken.

Aass Bryggeri: Ankerpils  

En blomsteraktig humleduft er første møte med dette lyse, gylne ølet, som har et alkoholinnhold på 4,7 prosent. Det har et hvitt skum og en frisk humlesmak. Det har også fin fylde, og noe bitterhet i ettersmaken. Med andre ord, dette ølet er slett ikke så verst!

Hansa Borg Bryggerier: Hansa Sommerøl 

Her er et øl med en nokså nøytral aroma. Kanskje er det et svakt hint av sitrus, om man legger godviljen til. Ølet (4,7 prosent) er lyst med et hvitt skum. Det er en lett, lett bitterhet i smak og ettersmak, men i det store og hele er dette ølet nokså tynt og heller fattig på smak.

Macks Ølbryggeri:Isbjørn Sommerøl 

Dette er et lyst, gyllent øl (4,5 prosent) med en lett, litt sitrusaktig aroma og et hvitt skum. Den sitrusaktige aromaen skyldes at det er brukt amerikansk Citra-humle i brygget, men det kommer ikke så godt fram i smaken, som kun byr på en lett bitterhet og ditto sødme.

Hansa Borg Bryggerier: Borg Never Ending Sommerøl 

Aromaen er nesten nøytral i dette lyse sommerølet (4,5 prosent). Skummet er hvitt, og smaken er i likhet med aromaen av det anonyme slaget. Det er dog en viss bitterhet i smak og ettersmak, men utover det er det ikke spesielt mye å glede seg over i dette sommerølet.

Ringnes Bryggeri:Tuborg Sommerøl 

Det er som om det dufter svakt av godteri rett etter at ølet er skjenket i glasset. Det er dessverre det mest spennende som kan sies om dette lyse ølet (4,5 prosent), som framstår som snilt, ufarlig og ganske kjedelig. Selv om det er noe bitterhet i ettersmaken, er inntrykket først og fremst at her er det lite av alt.

Ringnes Bryggeri: Skjærgårdspils

Ølet (4,6 prosent) er lyst og gyllent med et hvitt skum. Aromaen virker litt blomsteraktig, nesten parfymert. Det er nedtur. Når det gjelder smak er det ikke særlig mye å melde om, for dette ølet smaker lite. Noe bitterhet er det, men ikke mye. Det er også litt sødme, men heller lite. Med andre ord: Mest trist.

———————————————————————————————————————————————-

Håndverksbrygget sommerøl:

Haandbryggeriet: SolstrIPA 

Dette er et ananasfarget, uklart øl med en rik, gressaktig humleduft. Skummet er hvitt, og ølet (4,5 prosent) har massevis av god, sitrusaktig humlesmak. Det er et smaksrikt, fruktig og velbalansert øl med en deilig ettersmak med god bitterhet. Et sommerøl for humlehoder!

Ego Brygghus: Lidenskapelig Sommer 

Et spesielt, men godt øl. Det er konklusjonen etter å ha smakt denne tolkningen (4,5 prosent) av den tyske, syrlige ølstilen gose. Her er det også brukt pasjonsfrukt. Det lysebrune, uklare ølet lukter friskt av frukt, og det smaker snerpende surt på samme vis som rips. En frisk ettersmak avslutter det hele.

Ægir Bryggeri: Sommar  

På tross av navnet har ikke dette ølet noe spesielt sommerpreg. Til gjengjeld smaker det ikke så verst. Det er et brunt øl (4,7 prosent) med et gulhvitt skum og en god humlearoma. Ølet har en rund, litt brent maltsmak, som er kombinert med god bitterhet i smak og ettersmak.

Haandbryggeriet: Badebrygg 

Her er et lysebrunt øl (4,5 prosent) med et hvitt skum og en mild, gressaktig humlearoma. Mild aroma til tross, smaken og ettersmaken er derimot dominert at en nokså streng bitterhet. Ølet er ganske godt, men det bærer preg av å være en tanke ubalansert.

Nøgne Ø: Solgløtt 

Det eneste polølet (6,5 prosent) i testen er en blanding av belgisk hveteøl og IPA, en såkalt white IPA. Ølet er gult og uklart med et hvitt skum og en lett fruktig aroma. Det er mye bitterhet i ølet, dessuten mye sødme og smak av frukt, kanskje også et hint av kokos. Men den vel tørre bitterheten dominerer mest.

 

 

Legg igjen en kommentar