Over til Sverige

Vi drar jevnt og trutt på handletur over grensa til Sverige. Påsken er høysesong for svenskehandel, og Systembolaget er gjerne et av de viktigste målene for Sverige-turen. Her kommer derfor en guide til 12 spennende øl i hyllene på Systembolaget. Jeg har tatt utgangspunkt i hva de har å by på i Charlottenberg. I ølavdelingen der er det pall på pall ute på golvet med lyst lagerøl, som sant å si ikke smaker særlig mye. Det er rett og slett kjedelige greier. Men det er ingen grunn til å fortvile, om du er på jakt etter smaksrikt øl. I hyllene langs veggen er det mange ølskatter å finne, også på boks! De seks første ølene i guiden er spennende øl på boks, mens de seks siste er smaksrikt og godt flaskeøl. Alt dette er øl som fortjener seksere og femmere på terningen.

Boksøl:

Sødra Maltfabriken: Sødra Almighty – Fra et uavhengig mikrobryggeri i Stockholm kommer denne lille perlen av et boksøl, som er en svensk versjon av den humlerike øltypen american pale ale. Ølet er brunt og uklart med en blomsteraktig duft av amerikansk humle. Selve ølet er fruktig og deilig med et gress- og sitrusaktig humlepreg (boks).

Brewdog: Punk IPA – Punk IPA er et av de mest kjente ølmerkene til mesterbryggeriet Brewdog i Skottland. Det er også å få i Norge til en høyere pris. Det er et kobberfarget øl med et hvitt skum og en innbydende humleduft. Smaken er så klart preget av den kraftige humlingen med deilig bitterhet i smak og ettersmak (boks).

Anderson Valley Brewing: Barney Flats Oatmeal Stout – Det er ikke lyst alt som kommer fra USA. Dette smaksrike ølet fra California er helt svart med et gulbrunt skum. Det lukter av brent malt, og det smaker av brent malt. Ølet har samtidig en fin sødme, samt mye bitterhet i ettersmaken. En smaksbombe rett og slett! (Boks).

Marston’s Brewery: Marston’s Pedigree – Jeg elsker øl med mye humlesmak, men ikke alle har det sånn. Da kan den engelske Marston’s Pedigree, som er en klassisk engelsk pale ale, være et alternativ. Dette behagelige ølet fra bryggeribyen Burton Upon Trent er et mildt og rundt øl, kun med en lett bitterhet i smak og ettersmak (boks).

Oscar Blues Brewery: Dale’s Pale Ale – Dette ølet fra Colorado er det første mikrobryggeriølet jeg fant på boks, og det gjorde at skepsisen forsvant. Ølet er kobberfarget med et gult skum og en tydelig humleduft. Det er fyldig med god sødme og en nokså stram bitterhet i smak og ettersmak. Et kvalitetsøl, uten tvil (boks).

Ska Brewing: Modus Hoperandi – Navnet indikerer at dette ølet, som også er fra Colorado, er humlerike saker. Ganske riktig, det er en kobberbrun IPA med en blomsteraktig humlearoma. Ølet har en ferskenaktig sødme innledningsvis, men det hele munner ut i en streng bitterhet i smak og ettersmak. Et kraftig øl for humlehoder! (Boks).

 

Flaskeøl:

 

Oppigårds Bryggeri: Oppigårds Single Hop Ale – Fra Hedemora kommer Oppigårds Single Hop Ale, som er et gyllent, klart øl med en behagelig og avbalansert humlebitterhet. Det er et utrolig friskt og godt øl med god bitterhet i smak og ettersmak. Ølet har et alkoholinnhold på 4,8 volumprosent, og det er brygget med den slovenske humletypen Celeia (flaske).

Spaten-Franziskaner Bräu: Franziskaner Weissbier – Dette ølet er et funn øl for dem som er glade i tysk hveteøl. Ølet er uklart med en oransjeaktig farge. Det har et potent, hvitt skum og en deilig, fruktig aroma. Det er toner av banan i smaken kombinert med en perlende bitterhet og en lang, behagelig ettersmak. Alkoholinnholdet er fem volumprosent (flaske).

Jämtlands Bryggeri: Hell – Jämtlands Bryggeri, som holder til i nærheten av Östersund, er en veteran blant de nye svenske bryggeriene. Det humlerike lagerølet Hell er et av flaggskipene, og det ble kåret til Sveriges beste øl allerede i 1998. Ølet er fremdeles svært godt og smaksrikt. Alkoholinnholdet er 5,1 volumprosent (flaske).

The Lagunitas Brewing Company: Lagunitas Pale Ale – Fra California, nærmere bestemt fra Petaluma rett nord for San Francisco, kommer det gylne Lagunitas Pale Ale, som er et utrolig godt øl. Det har en raus humleduft og en fruktig og snerpende humlebitterhet i smak og ettersmak. Et deilig øl, rett og slett. Alkoholinnholdet er 5,9 prosent (flaske).

St. Eriks Bryggeri: St. Eriks India Pale Ale – Nok et godt øl fra Sverige! Bryggerimester Jessica Heidrich har med St. Eriks IPA laget et USA-inspirert øl med en kraftig og god humlearoma. Det kobberbrune ølet har en fin fylde og en tørr humlebitterhet, som munner ut i en frisk, litt snerpende ettersmak. Alkoholinnholdet er 5,3 volumprosent (flaske).

Carlsberg Sverige: Carnegie Porter – Denne svenske klassikeren med historie tilbake til 1836 er gode greier for dem som liker mørkt, fyldig øl. Ølet er nesten svart med et fint rødskjær og et gulbrunt skum. Det smaker av brent malt og mild sødme. Det er et velbalansert øl med noe humlebitterhet i ettersmaken. Alkoholinnholdet er 5,5 prosent (flaske).

Reklame

2 kommentarer

 1. kjhadfjh · februar 15, 2017

  Får man kjøpt Lagunitas i Norge?

  Liker

  • Bjørn-Frode Løvlund · februar 25, 2017

   Så vidt jeg vet er det ikke i Norge ennå. Puben Cardinal i Stavanger hadde øl fra Lagunitas og gjorde da et poeng ut av at dette var den eneste norske puben med øl fra dette bryggeriet. I Sverige er det derimot ikke noe problem å få tak i Lagunitas.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s