Høstmørket senker seg, og det er kaldere i været. Selv om julemarsipanen og julebrusen for lengst er på plass i butikkene og også juleølet på Vinmonopolet, synes jeg likevel det er litt for tidlig med julefeiring.
Nei, la oss nyte høsten en stund til før julefeiringen tar til.
I butikkhyllene har det også i år dukket opp noen høstøl. Høstøl kan være så mangt, men før jeg går løs på deler av årets eksperimentelle høstkolleksjon, minner jeg om klassiske øltyper som bayer, porter og stout, som jeg synes gjør seg godt om høsten. Spesielt bayerøl passer til mye av høstmaten.
Nøgne Ø: Norsk Høst – Traditional Norwegian Ale
Høstølet fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø er igjen på plass. Ølet (4,5 prosent) med kun norske ingredienser ble lansert for første gang i fjor. Jeg syntes det var en spennende idé, men hadde problemer med smaken. Årets utgave opplever jeg som en klar forbedring. Ølet er lysegult og uklart med et hvitt skum og lukt av korn. Ølet er veldig søtt, men det har et lett bærinnslag (det er i år brukt tyttebær i bryggingen). Noe kryddersmak er også å spore. Ikke så rart kanskje, siden pors og granskudd fra Justøya i Lillesand kommune erstatter humlen. I år som i fjor er det brukt byggmalt fra Stor-Gaalaas gård i Furnes i Ringsaker og rå hvete fra Landvik i Grimstad i bryggingen. Det er videre benyttet kveik (norsk gårdsgjær) fra Sigmund Gjernes på Voss i dette spesielle høstølet.
Burning Sky Artisan Brewers & Blenders: Saison l’automne
Selv om ølnavnet er fransk, er bryggeriet engelsk. Det ligger i Firle i East Sussex, omtrent midt mellom Brighton og Eastbourne. Bryggeriet har en forholdsvis kort historie. Det brygget sitt første øl høsten 2013, men bryggeriets grunnlegger Mark Tranter oppnådde allerede året etter å bli kåret til årets brygger av The British Guild of Beer Writers. Bryggeriet har pasjon for belgisk øl, og høstølet er en høstutgave av den belgiske øltypen saison. Saison l’automne betyr rett og slett høstens saison. Ølet (4,2 prosent) er strågult og uklart med et hvitt skum og en duft med innslag av sitrus og krydder. Ølet er friskt med noe bitterhet og mye gjærsmak. Bruken av nyper, rosepepper, melkesyrebakterien lactobacillus og villgjæren brettanomyces gir ikke så mye som ventet.
Også Ego Brygghus i Fredrikstad satser på et heller eksperimentelt høstøl – uten at jeg synes resultatet er særlig overbevisende. Bryggeriet opplyser på den høstfargede og innbydende boksen at Sur Høst er en frisk pale ale som er syrnet med lactobacillus brevis (melkesyrebakterier) og tilsatt appelsinskall i kok og appelsinjuice under gjæring. Videre er det brukt kveik (norsk gårdsgjær) fra Hornindal i ølet. Ølet (4,5 prosent) er gult og uklart med et hvitt skum og et lett appelsinpreg i aromaen. Ølet lever i alle fall opp til navnet sitt, det er surt både i smak og ettersmak. Innslaget av appelsin er også tydelig til stede. Dette er interessant, men er det så veldig godt? Jeg synes egentlig ikke det.
Jeg priser heller høsten med å skjenke meg en bayerøl i glasset.