Østlendingens juleøltest

Vi smaker på årets juleøl

Desember er her, og tiden er inne for å smake på det klassiske, norske juleølet.

Juleølet dukker opp i butikkene og på Vinmonopolet allerede i slutten av oktober, men det er først når jula nærmer seg for alvor at det blir skikkelig godt med juleøl.

Utvalget av juleøl fra inn- og utland er større enn noen gang. Likevel er det noe spesielt med det klassiske, norske juleølet. Da tenker jeg på det mørke ølet, som har et alkoholinnhold på rundt 6,5 volumprosent, og som selges på Vinmonopolet.

Det er den typen øl som er representert i årets juleøltest.

Juleølet er blindtestet, og det var det smaksrike ølet Julefnugg fra Berentsens Brygghus i Egersund, som kom best ut. Nissemor fra Haandbryggeriet i Drammen ble en god nummer to. Verst stilt er juleølet fra Hansa Bryggeri i Bergen og Macks Ølbryggeri, som nå har flyttet fra Tromsø og produserer ølet sitt i Nordkjosbotn.

Berentsens Brygghus:

Julefnugg
Dette er et mørkebrunt øl med et fint rødskjær og en behagelig duft med innslag av furunål og kaffe. Det er mye bitterhet i ølet, men en kraftig sødme gir god balanse. Det velsmakende ølet har en lang og god ettersmak med et bittert preg. Et virkelig et godt juleøl! Alkoholinnhold: 6,5 prosent.

Haandbryggeriet:
Nissemor
Her har vi et helt svart øl med et gult skum. Aromaen er preget av granbar og kald kaffe. Ølet er svært komplekst med mye sødme og mye bitterhet. Et supert juleøl, hvor det ikke er spart på noe. Alkoholinnholdet er 6 volumprosent.

Christianssands Bryggeri:
CB Juleøl
Dette ølet er mørkebrunt med et innbydende rødskjær. Det dufter av karamell, kaffe og valnøtter. I tillegg er det en viss antydning til furunål. Ølet er sødmefylt i tillegg til at det preget av brent malt. Det har også en god bitterhet både i smak og ettersmak. Godt! Alkoholinnhold: 6,5 volumprosent.

Haandbryggeriet:
Nissefar
Duft av kald kaffe og brent malt preger dette mørkebrune ølet. Skummet er gulbrunt. I smaken er det mye bitterhet, men det er nok sødme i ølet til å bære bitterheten. Også i dette ølet er det antydning til furunål. Alt i alt et kjempegodt øl med et alkoholinnhold på 7 volumprosent.

Aass Bryggeri:
Aass Juleøl
Dette er et mørkebrunt øl med rødskjær. Det har et fint skum og en sødmefylt aroma. Det lukter litt rosinaktig. På smak har ølet en karamellaktig sødme og en bra bitterhet. Ølet er godt, men i overkant søtt på tross av en del bitterhet i ettersmaken. Alkoholinnhold: 6,5 prosent.

Austmann Bryggeri:
Jingle Beer
Her har vi et rødbrunt, litt uklart øl med et gult skum. Ølet er preget av brent malt og humle. Ølet er friskt og veldig bittert både i smak og ettersmak. I tillegg er det litt dødt. Ølet smaker mye, men det mangler noe sødme, og er derfor vel stramt til juleøl å være. Alkoholinnhold: 7 volumprosent.

Ringnes Bryggeri:
Ringnes Juleøl Sterk
Et behagelig øl helt på det jevne. Slik kan dette juleølet beskrives. Det er rødbrunt med en svak humleduft og et visst karamellpreg. Ølet er nokså søtt og litt bittert. Det er lett og behagelig, ja, rett og slett noe alle kan like, men noen stor juleglede byr det ikke på. Alkoholinnhold: 6,3 volumprosent.

Grans Bryggeri:
Lade Gaards Sterk Juleøl
Dette er et veldig mørkt øl med et bra rødskjær og et brunt skum. Det lukter humle og granbar, ja, det smaker litt granbar også. Kombinert med en god sødme blir ikke resultatet så aller verst. Dette er et øl som kan passere i juleselskapet. Alkoholinnholdet er 6,5 volumprosent.

Kinn Bryggeri:
Julefred
Et rødbrunt, uklart øl med en krydderaktig duft. Her er det hint av tørket frukt i aromaen. På smak framstår dette ølet som i overkant søtt med mye kryddersmak, selv om det er en god del bitterhet i ettersmaken. Ølet har en god munnfølelse. Alkoholinnholdet er 6,7 volumprosent.

E. C. Dahls Bryggeri
Dahls Juleøl
Et øl med en dyp mahognifarge, men som lukter søtladent og vammelt. Ølet er svært sødmefylt, men det mangler bitterhet. Maltsødmen får rå grunnen alene. Dermed blir ølet litt klissete og ikke det helt store. Alkoholinnholdet er 6,5 volumprosent.

Atna Øl:
Atna Julenisjeøl
Dette er et mørkebrunt øl med bra rødskjær og et gulbrunt skum. Det har en avdempet, behagelig duft. Ølet er nokså bittert, samtidig som det virker litt søtt og klissete. Dermed blir ikke smaksopplevelsen den helt store. Alkoholinnholdet i dette ølet er 7,5 volumprosent.

Lervig Aktiebryggeri:
Lervigs Jul
Det første som slår en når det gjelder dette ølet, er den meget spesielle anisduften. På farge er ølet rødbrunt, det har en lett sødme, en lett bitterhet og smak av lakris og anis. Dette er et annerledes og litt spennende juleøl, som er mer interessant enn godt. Alkoholinnhold: 6,8 volumprosent.

Ægir Bryggeri:
Ylir Julebrygg 2013
Dette ølet er rødbrunt med en krydderaktig coladuft. Smaken følger opp inntrykket fra aromaen: Ølet er søtt og krydderaktig med noe bitterhet i ettersmaken. Dette er et krydderøl, som dessverre ikke fungerer særlig godt. Det er på grensen til mislykket, egentlig. Alkoholinnhold: 7 volumprosent.

Hansa Bryggeri:
Hansa Juleøl
Dette ølet lukter parfymert på en ubehagelig måte, litt vingummiaktig rett og slett. Ølet er mahognifarget med et hvitt skum. På smak er det veldig søtt og flatt. Hvis man legger godviljen til, kan man ane noe bitterhet i ettersmaken, men dette var nedtur. Alkoholinnhold: 6,5 volumprosent.

Macks Ølbryggeri:
Mack God Jul
Her er et mørkebrunt øl med rødskjær, som lukter lite, kanskje litt surt bare. Ølet nokså søtladent, men likevel nær en parodi på et juleøl, flatt og merkelig som det er. Nei takk, sier vi til det vi litt humoristisk kan kalle et Mack-verk. Alkoholinnhold: 6,5 prosent.

2 kommentarer

 1. Fredrik · desember 13, 2013

  Riktignok er de gode, mange av disse i toppsjiktet her, men om man f.eks ønsker en øl til julemiddagen, og treffe hos de fleste i selskapet, tror jeg nok man kommer mye lenger med å servere en Hansa eller Mack juleøl til ribben, enn å diske opp med Haandbryggeriet og Berentsens Brygghus. Gode øl, både som avec eller en god øl mellom slagene, men til julemiddagen ville jeg nok foretrukket noe annet 🙂

  Liker

 2. Morten · desember 13, 2013

  Synes dette var en heller snever utgave av juleølutvalget i år.
  Det er mye godt juleøl der ute, og øl til bare kosen bør ha mer smak da den kan nytes til det fulle. Lervigs Jul burde således få et langt bedre terningkast. Men, smaken er som baken..

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s