Rødt som kirsebær

Man kan si at Nøgne Ø er et lite bryggeri som med hell har klart å spise kirsebær med de store , velrenommert som det er på grunn av sine mange kvalitetsbrygg, som går øl fra mangt et stort bryggeri en høy gang. Like bra gikk det ikke da Grimstad-bryggeriet forsøkte seg på sitt eget kirsebærøl, i alle fall ikke sammenlignet med et utrolig kirsebærøl som dukket opp på Vinmonopolet omtrent samtidig fra en av de fremste produsentene i Belgia.

Etter at Kriek of Telemark ble brygget nøyer forresten  ikke Nøgne Ø seg med å spise kirsebær med de store, nå er bryggeriet tatt opp i selskap med de store. 27. november ble det kjent at Hansa Borg Bryggerier har kjøpt 54,44 prosent av aksjene i Nøgne Ø. Nokså urovekkende, men administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg lover i en pressemelding at Nøgne Ø skal få utvikle seg videre på sine egne premisser.

Men tilbake til kirsebærølet – samt en ny bok, som blant annet forteller historien om Nøgne Ø:

 

Fonteinen:
Intense Red – Oude Kriek
Belgisk øl av typen gueuze er svært syrlig og ganske annerledes enn hva de fleste forbinder med øl. Ølet er spontangjæret ved hjelp av mikroorganismer i lufta, en metode som bare brukes på fast basis i et område rett ved Brussel. Gjæringskarene er ofte plassert tett oppunder bryggeritakene. Her er det god lufting, slik at villgjærsporene kan komme til. Ølet som blir brygget, kalles lambic. Gueuze er en blanding av ung og gammel lambic. Hvis ølet også blir tilsatt kirsebær, kalles det kriek. Intense Red er en aldeles nydelig kriek. Fargen er mørkerød, og ølet dufter av kirsebær. På smak er ølet intenst syrlig og snerpende med en deilig og frisk kirsebærsmak. Dette er et komplekst øl med et alkoholinnhold på fem volumprosent.

Nøgne Ø:

Kriek of Telemark

Dette ølet ser helt fascinerende ut i glasset: Helt rødt med et rosa skum! Presentasjonen går det ikke an å klage på. Resten er ikke like overbevisende. Ølet har en duft av godteri og papp. På smak er det veldig syrlig i tillegg til at det er ganske bittert. Her tror jeg problemet ligger. Det blir rett og slett en kollisjon i smaker mellom syrligheten fra kirsebærene og den bitre humlesmaken. Dermed blir resultatet heller merkelig. Ølet levde i alle fall ikke opp til de høye forventningene jeg hadde. Ølet har et alkoholinnhold på sju volumprosent, og det har fått navnet Kriek of Telemark fordi det er brukt kirsebær fra Lindheimshagene på Gvarv i produksjonen av ølet.

Gustav Jørgensen:

Skummende lidenskap

Bibere Forlag

Det er ingen tvil om at øl er i skuddet for tiden, for strømmen av nye og fine ølbøker på norsk denne høsten fortsetter. Nå er Gustav Jørgensen ute med «Skummende lidenskap – fem stabeiser og deres øl», som er hans andre bok etter den solide «Verdens klassiske øltyper». Han er også kjent som ølanmelder i VG, og han er den første nordmannen som ble tatt opp i The British Guild of Beer Writers (den andre er faktisk Østlendingens ølspaltist). Den nye boka byr på levende og interessante møter med fem av de viktigste bryggerne i den norske ølrevolusjonen: Kjetil Jikiun på Nøgne Ø, Jens Maudal på Haandbryggeriet, Evan Lewis på Ægir, Espen Lothe på Kinn Bryggeri og Mike Murphy på Lervig Aktiebryggeri. Boka byr også på omtaler av bryggerienes ulike øl og en kortversjon av verdens klassiske øltyper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s