Ølet fra Svalbard

Fra 1928 var det lovforbud mot å produsere alkohol på Svalbard for at gruvearbeiderne ikke skulle drikke for mye. I 2014 opphevet Stortinget forbudet etter forslag fra helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Det gledet den tidligere gruvearbeideren Robert Johansen spesielt mye. I 2011 fikk han idéen om å etablere et bryggeri i Longyearbyen, men i lang tid sto forbudet i vegen. I fjor kunne bryggingen endelig begynne. Daværende mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) var til og med på plass for å klippe snora på verdens nordligste bryggeri.

5nye

Svalbard Bryggeri:

Spitsbergen Pilsner

Også på fastlandet er det selvsagt interesse for ølet fra Svalbard, og de karakteristiske hvite boksene med øl fra Longyearbyen er nå å finne i butikkhyller også på Østlandet.

Et eksempel er Spitsbergen Pilsner.

Dette er et gyllent og uklart øl med et hvitt skum og en blomsteraktig humlearoma. Ølet har en god bitterhet både i smak og ettersmak. Bitterheten kombineres med en fin fylde og en antydning til fruktighet. Alkoholinnholdet i ølet er 4,7 volumprosent.

Svalbard Bryggeri bruker brevann i bryggingen av ølet sitt. Vannet kommer fra Bogerbreen, som er en cirka fire kilometer lang isbre sør for Longyearbyen.

4nye

Svalbard Bryggeri:

Spitsbergen Pale Ale

På ølboksene står det, i tillegg til små Svalbard-historier, litt om opprinnelsen til de ulike ølstilene. Pale Ale, for eksempel, har sine røtter i den engelske bryggeribyen Burton-upon-Trent. Svalbard-versjonen av denne ølstilen er et kobberfarget, uklart øl med et gult skum og en lett humlepreget aroma. Det er bra med bitterhet i ølet, både i smak og ettersmak, og ølet har også et tydelig maltpreg. Det som savnes, er mer fruktighet. Alkoholinnholdet er 4,7 volumprosent. Som nevnt brukes vann fra Bogerbreen i bryggingen. Denne breen er oppkalt etter Finn Boger, som både var direktør for Store Norske Spitsbergen Kulkompani og for Kings Bay Kull Company.

3nye

Svalbard Bryggeri:

Spitsbergen Weissbier

Hveteølet fra bryggeriet i Svalbardgata i Longyearbyen er tyskinspirert. Det er et gulaktig øl (4,7 volumprosent) med et hvitt skum og en aroma med moderat fruktighet. Det er en lett bitterhet, noe sødme og mye kornpreg i smaken, mens ettersmaken er rimelig besk. Også her mangler det fruktighet, noe som gjør at dette hveteølet har veldig mye å gå på i forhold til de beste tyske hveteølene. Spitsbergen er den største øya på Svalbard, det er der bryggeriet holder til, og det er den som har gitt navn til bryggeriets øl. Tidligere var Mack i Tromsø verdens nordligste bryggeri. Etter at Robert Johansen vant fram med opphevingen av bryggeforbudet på Svalbard, er det ingen tvil om hvem som har overtatt den tittelen. Mack har dessuten flyttet sin ølproduksjon sørover til et nytt anlegg i Nordkjosbotn i Balsfjord kommune.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s