En flom av ølbøker

 

Interessen for spesialøl blir bare større og større blant folk. Dette preger ikke bare butikkene og vinmonopolutsalgene i form av økt utvalg. Nei, også i bokhandlene ser man resultatet av dette. I år som i fjor har det kommet en mengde nye ølbøker på markedet, og flere av dem selger godt. Et eksempel på det er den omfattende Ølboka av Jørn Idar Almås Kvig. Men Kvig er ikke alene på markedet med ny ølbok og håp om god representasjon under juletrærne om noen uker. Her er tre andre eksempler:

 

Hugo Ivan Hatland, Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland: Den norske ølrevolusjonen
Kagge Forlag

Dette er en flott bok. Ikke bare forteller den historien om norsk bryggeribransje etter årtusenskiftet på en levende og interessant måte, den inneholder også svært mye av interesse for dem som vil brygge selv. Den kjente hjemmebryggeren Gahr Smith Gahrsen, som nå er bryggmester på 7 Fjell Bryggeri i Bergen, skriver om bryggingens hemmeligheter og deler oppskrifter, mens Hugo Ivan Hatland forteller historien om ni utvalgte bryggerier, blant dem Nøgne Ø og Ægir. Spennende er det at historiene om Hansa og Ringnes også er med. Selv de startet i det små en gang. Skjalg Ekeland bidrar med fine, ujålete bilder.

Thomas Horne, Colin Eick og Eivind Stoud Platou: Øl & Mat Hånd i Hånd
Kagge Forlag

 

Her er oppfølgeren til fjorårets Ølbrygging fra hånd til munn, som jeg likte svært godt. Det var en bok som ga en fin innføring i ølbrygging, samt gode presentasjoner av flere nye bryggerier, deriblant Atna Øl. Den nye boka handler om øl og mat. Jeg er interessert i begge deler, men lar meg ikke rive helt med. Det første som slår meg er bokas påtrengende og brosjyreaktige layout og de mange litt for smarte bildene av ølflasker sammen med øl i diskutable glass. Dette er selvsagt for detaljer å regne. Vil du vite mer om øl i mat, eller hva slags øl som passer til ulike matretter, inneholder boka en rekke tips.

Lars Marius Garshol: Lithuanian Beer – A rough guide

Dette er den norske bokhøstens suverent særeste ølbok, noe som gjør at den er ganske herlig. Ølkjenner og ølblogger Lars Marius Garshol oppdaget at litauisk øl og ølkultur er så interessant at han bare måtte skrive en bok om temaet. Boka, som er skrevet på engelsk, er gitt ut på eget forlag. Den kan lastes gratis ned fra bokas hjemmeside, eller kjøpes i trykt utgave fra Amazon. Det er en forholdsvis enkel bok med et komplisert innhold, men er man seriøst interessert i øl, er dette interessant. Garshol forteller om ulike øltyper i Litauen, og om landets ølkultur og ølhistorie. Han gir en oversikt over bryggeriene og ikke minst interessante ølsteder, både i Vilnius og på vanskeligere tilgjengelige steder. Leser man denne boka, kan man jo fort finne på å ta seg en tur til Litauen for å sjekke ut øltypene som beskrives.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s