Rørosøl fra Atna

Atna Øl – Spell-Ola Seiersøl:

Atna Øl – Hovistuten:

Dagens øl henter navn både fra Nattens Brød av Johan Falkberget og etter en historisk person fra Røros, nemlig Spell-Ola. Vi sakser fra den dramatiske historien gjengitt på flaskeetiketten: Røros, oktober 1670. Arbeiderne ved Røros Kobberverk har ikke fått lønn på mange år. Spell-Ola må gå til kongen i København igjen, men direktøren får nyss om planene. Spell-Ola legges i jern i Mørkstuggu. Arbeiderne omringer direktørens bolig. Etter en kort, hard kamp seirer arbeiderne, og Spell-Ola befris.

Spell-Ola Seiersøl er et lysebrunt, uklart lagerøl med et tett, hvitt skum og en markant humlearoma. Ølet har en fruktig smak kombinert med en svært tydelig bitterhet, samt bra fylde. En viss gjærsmak er også til stede i dette ufiltrerte ølet, som har en lang ettersmak preget av humlebitterheten. Alkoholinnholdet er 4,7 volumprosent. Spell-Ola Seiersøl oppleves som det beste av Røros-ølene Atna Øl brygger på oppdrag for Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Litt historie: Røros Mineralvannfabrikk ble etablert i 1900 og drev med brusproduksjon til 1963, da bedriften ble et rent distribusjonsselskap for øl og mineralvann. I 1981 var det slutt. Bedriften var historie i 30 år, til 2011, da lokale krefter som kokken og hotelldirektøren Mikael Forselius, samt folk fra familien som eide Røros Mineralvannfabrikk, blåste liv i firmanavnet igjen, nå som Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk. En bryggeripub er åpnet i Rammkjellarn på Vertshuset Røros, hvor det lages fatøl, mens flaskeølet blir brygget av Atna Øl. Det er så langt tre Røros-øl. I tillegg til Spell-Ola Seiersøl, har vi Røros-versjonen av kölsch (en øltype fra Köln) Johannes Konstknekt, oppkalt etter en av hovedpersonene i Nattens Brød, samt Hovistuten, som har navn etter An-Magritts malmokse i Nattens Brød.

Hovistuten er et kobberbrunt, uklart øl. Det har en dempet og behagelig duft av karamell. Smaksmessig er det et øl med mye bitterhet og en god del maltsødme. Det er også en tydelig bitterhet i ettersmaken. Ølet skal ifølge informasjonen fra bryggeriet være inspirert av India Pale Ale og Münchener (det vi gjerne kaller bayerøl). Ølet er bra, men virker likevel litt dødt. Det har med andre ord litt å gå på for å være helt på topp. Også dette ølet har et alkoholinnhold på 4,7 volumprosent og kan derfor selges i butikk.

Som noen sikkert husker var Atna Bryggeri forløperen til Atna Øl. Den første bryggerimesteren, Gunnar Wiig, hadde vært med på å starte nå legendariske Nøgne Ø i Grimstad sammen med nåværende Nøgne Ø-sjef Kjetil Jikiun i 2002. Wiig forsvant fra Atna etter en periode, men nå er han i gang igjen med et nytt bryggeri i Gudbrandsdalen. På laagenbryggeri.no leser jeg at Laagen Bryggeri AS er stiftet i vinter. Bryggeriet skal holde til i lokalene til Dale Gudbrand Hotell i Sør-Fron kommune, rett sør for Hundorp. Produksjonsstart er anslått til sommeren 2013, og nevnte Gunnar Wiig skal være daglig leder og brygger. La oss håpe han brygger på noe godt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s