Ølet fra Golden Town

Rett vest for Denver, Colorado, ved foten av Rocky Mountains, ligger byen Golden, som Elverums singer/songwriter Signe Marie Rustad synger om på debutalbumet sitt «Golden Town». Denne gamle gullgraverbyen er også en kjent ølby, siden verdens største bryggerianlegg ligger nettopp der. Nå har jeg også funnet øl fra Coors i butikkhyllene i Elverum, uten at det kan sammenlignes med å ha funnet gull …

Coors Light fra bryggeriet som nå heter Molson Coors er et gyllent øl med et hvitt skum. Det har en lett humleduft. Ølet er forfriskende, omtrent som et glass kaldt vann, for det smaker virkelig ikke mye. Dog finnes det en lett bitterhet og en mild maltsødme i ølet. Ettersmaken er derimot så godt som fraværende. Dette er et øl for dem som ikke vil ha noen smak på ølet. Vi andre må nok finne oss noe annet å drikke.

Selv om Coors Light er triste greier rent smaksmessig, er det likevel verdt noen ord. Dette lavkalorilølet, som forbausende nok er tilsatt sukker under bryggingen, er et av USAs mestselgende øl. Etiketten har dessuten en finesse i form av at fjellmotivet skifter farge fra hvit til lyseblå når ølet er kaldt nok. Det høres selvsagt forlokkende ut når det står «Ice Cold Rocky Mountain Refreshment» på etiketten, men dessverre: Coors-ølet som er å oppdrive i hyllene her i Elverum og stort sett ellers i Europa, er ikke brygget i Colorado. Derimot er det produsert i den engelske bryggeribyen Burton-on-Trent, der Coors har kjøpt opp store bryggerianlegg, blant annet det gamle, tradisjonsrike Bass-bryggeriet.

Coors, som i lang tid var et familieeid bryggeri etablert av Adolph Coors i 1873, ble i 2005 fusjonert med det kanadiske storbryggeriet Molson til Molson Coors Brewing Company. Nå er dette egentlig bare et av verdens store bryggerier. Men historien er interessant nok. Det er til og med skrevet en stor og dramatisk bok, «Citizen Coors» av Dan Baum, om Coors-familiens virke innen bryggeribransje og politikk. Familien var på 1960-tallet utsatt både for kidnapping og drap.

Er man over gjennomsnittet interessert i øl og reiser til Golden, slik jeg gjorde for noen år siden, bærer det rett til besøkssenteret på et enorme Coors-anlegget. Det er vel og bra det, om man vil se et skikkelig stort industribryggeri, men det er vel så gøy inne i byen.

På restauranten The Old Capitol Grill serverte de et spesialøl kalt Barmen Pilsner (brygget på mikrobryggeriet Sandlot på baseballarenaen Coors Field i Denver). Dette var en slik pils det tok sju minutter å tappe, og smaken var svært så god. Altså noe helt annet enn det vanlige, masseproduserte Coors-ølet. Men hvorfor navnet Barmen Pilsner? Jo, Adolph Coors kom til USA fra Tyskland, fra Barmen, som nå er en bydel i Wuppertal.

Det aller morsomste i Golden er selvsagt å ta en øl i den helt vanvittig søplete ølhagen til Golden City Brewery, et lite mikrobryggeri som markedsfører seg som Goldens nest største bryggeri! På en luke står det Beer Here, her er det bare å bestille og betale, og ølet som serveres er helt topp. Med andre ord godt og smaksrikt i motsetning til ølet fra storebror på den andre siden av byen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s