Påskebrunt i glasset

Det er ikke så mange påskeøl å oppdrive i år, men en enslig dansk påsketurist har i alle fall forvillet seg inn i Vinmonopolets hyller. Easter Ale heter ølet. Det er brygget av Coisbo Beer, et forholdsvis ferskt bryggeri som ble etablert i 2007 på Fyn i Danmark av diplombrygger Anders Coisbo. Han begynte som bryggeri i garasjen hjemme, men leier seg nå inn på bryggerier med større anlegg og produserer sin serie med kvalitetsøl der.

Coisbo Easter Ale er et påskebrunt øl med et fint, gulbrunt skum. Ølet, som tar seg flott ut og henger godt på glasset, lukter malt med hint av krydder. Ikke så rart kanskje, for det er brukt koriander i produksjonen av dette danske påskeølet.

Smaken er innledningsvis mild og avrundet, men en streng humlesmak ruller på etterhvert og preger ettersmaken. Til stede i det fyldige ølet er også en viss fruktighet iblandet smaken av koriander. Alkoholinnholdet er 6,2 volumprosent.

Det er både påskekyllinger og påskeharer på Easter Ale-etiketten. Det er vel og bra, men når det gjelder selve ølet blir det verken fugl eller fisk. Det er slett ikke verst, men det blir ingen højdare, og dermed blir det bare en avmålt firer på terningen.

Det er altså smått med norsk påskeøl i år, og årsaken kan være så enkel at salgssesongen er for kort til at bryggeriene i Norge ser seg tjent med å selge eget påskeøl. Dette varierer fra år til år.

Ideen med å lage påskeøl her til lands er slett ikke ny. Den stammer fra 1930-tallet. Ifølge Øystein Øystås smått legendariske ølbok «Øl til glede» ble påskeøl for første gang lansert i Norge i 1934. Det påskeinspirerte navnet møtte etter hvert mye motbør, og påskeølet forsvant fra markedet etter noen år. På slutten av 1990-tallet var det klart for en ny runde. Da var Hansa bryggeri på markedet med sitt påskebrygg på påskegule halvlitersbokser. Flere fulgte opp med både påskeøl og vårøl. Vårølkonseptet var det nok et ekstra kommersielt triks. Ved å bytte ut påske med vår i navnet, ble salgssesongen betydelig forlenget. Nei, dette med påskeøl står nok mye sterkere i nabolandene våre som i allerede nevnte Danmark og ikke minst i Sverige. Danmarks påskeøltradisjoner går visstnok helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

Drar du på handletur til Sverige i påsken, er det mange påskeøl å velge mellom på Systembolaget.De svenske mikrobryggeriene blir bare flere og bedre etter hvert som årene går, og i årets påskekolleksjon finnes blant andre Dugges Golgata Bitter og Dugges Påsklager fra Göteborg. Andre interessante navn er Pumpviken Påskøl og Sigtuna Påskweizen. Også de store bryggeriene er med. Eksempler er Mariestads Påskbrygd og Three Hearts Påskbrygd.

Det behøver jo heller ikke stå påske på etiketten for at ølet skal smake godt i solveggen.

Et godt alternativ blant vanlige butikkøl her i Norge, er Aass Bayer. Dette er et smaksrikt øl som også kan være veldig forfriskende!

Ølet er mørkt, nærmere bestemt mørkebrunt med et fint rødskjær, og det har et gulbrunt skum. Dette er et fyldig øl med en tydelig maltsødme. Samtidig er det et friskt øl med en deilig, perlende bitterhet. Det er antydning til en slags tresmak i ølet, trolig på grunn av gjæren. Det hele munner ut i en lang og god ettersmak. Alkoholinnholdet er 4,7 volumprosent. Husk at smaksrikdommen i et øl som dette kommer best til sin rett ved serveringstemperatur på 11–12 grader, men det smaker kjempegodt kaldt også.

Det skrives stadig om nye bryggerier i inn- og utland. Det er verdt å nevne at Aass Bryggeri i Drammen er Norges eldste med historie helt tilbake til 1834, og at det fremdeles drives av Aass-familien med bryggeridirektør Terje Aass i spissen.

Coisbo Easter Ale:

Aass Bayer:

 Og med det: God påske!

2 kommentarer

 1. Atle Frenvik Sveen · mars 27, 2013

  Det er verdt å nevne at Ægir har «påskesol» (http://www.ratebeer.com/beer/aegir-paskesol/86441/) og Sundbytunet har «Pip Pip Pale Ale».

  Se også: http://olportalen.no/2013/03/24/jakten-pa-paskeolet/

  Liker

 2. Yngvar Ø · mars 27, 2013

  For de som forviller seg til Kristiansand, kan et besøk på Christianssand Brygghus anbefales. Der har de også påskeøl, en Saison ved navn Yellow Haze.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s