Patriot og brygger

Det er jo egentlig helt utrolig at det går an å dra på nærbutikken og finne øl som Samuel Adams Boston Lager i hyllene. Visst er det nokså dyrt, særlig om du unner deg en sixpack, men at det smaker godt, er det vanskelig å bestride. I tillegg ligger det en smått utrolig historie bak framveksten av The Boston Beer Company, som lager dette velsmakende ølet.

Tidligere ble ølet solgt på Vinmonopolet, men en litt svakere versjon på 4,7 volumprosent har ført det ut i dagligvarebutikkene.

Ølet er litt mørkere på farge enn lagerøl vanligvis er. Det har en mørk, gyllen og litt kobberaktig farge, samt et gulhvitt skum. En kraftig og fruktig humlearoma bærer bud om et smaksrikt øl. Ølet er svært fyldig. Denne fylden skaper sammen med en tydelig bitterhet og en god fruktighet en deilig og velbalansert smak som varer lenge. Med andre ord, et kvalitetsøl av de sjeldne!

Historien om The Boston Beer Company og Samuel Adams Boston Lager er et stykke interessant og ganske eventyrlig bryggerihistorie. Bryggeriet ble etablert i Boston i 1984 av Jim Koch. Han kommer fra en tradisjonsrik bryggerimesterfamilie, men han valgte selv å studere ved Harvard.

Han så ingen framtid i bryggeribransjen. De store amerikanske bryggeriene, som Budweiser-produsenten Anheuser-Busch, presset mindre aktører ut av bransjen. Men så fikk Koch det likevel for seg at han ville inn i bryggeribransjen. Han mente det kunne være marked i USA for øl som smakte noe mer enn Miller’s, Budweiser og Coors. Han trodde dessuten at det burde være mulig å ta opp kampen mot importøl som Heineken ved å lage et smaksrikt og godt øl.

Han kjøpte like godt et gammelt bryggeri i Boston, og etter hvert så Samuel Adams Boston Lager dagens lys. Dette ølet ble for sikkerhets skyld lansert i Boston på Patriot’s Day i 1985, og kort tid senere ble ølet, som er brygget etter en gammel oppskrift fra Kochs familie, kåret til «The Best Beer in America». Denne tittelen ble lenge brukt for hva den var verdt. Senere ble det flere priser, og nå er det slagordet «America’s World-Class Beer» som benyttes.

Bruken av Samuel Adams-navnet på ølet er selvsagt alt annet enn tilfeldig. Samuel Adams (1722–1803) fra Boston var patriot og en av «the founding fathers», altså en av dem som skrev under på den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776. Med tanke på dette er det en morsom detalj at signaturen til Adams preger alle ølflaskene fra bryggeriet. Sjekk selv! Samuel Adams var dessuten en habil ølbrygger, så slik sett var han en velegnet frontfigur for det som i begynnelsen var et lite bryggeri, som også benyttet seg av slagordet «Think Independent».

Fra en sped start er The Boston Beer Company nå et av de ledende, uavhengige bryggeriene i USA. Sam Adams-øl er tilgjengelig nesten overalt, og ølet eksporteres til mange deler av verden, Norge inkludert. Selskapet har bryggerier flere steder i USA, blant annet i Kochs hjemby Cincinnati. Boston Lager er fortsatt nummer en, men mange andre ølmerker er kommet til, for eksempel det sterke og rådyre Samuel Adams Utopias, som Soundgarden i Elverum for et par år siden arrangerte en egen smaking av:

130 kroner for fire centiliter!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s