Sensasjonelt alkoholfritt øl fra Skottland

Må man drikke alkoholfritt øl, er selvsagt både Munkholm og Clausthaler helt greit.

Men det er ikke slik at alkoholfritt øl må være ensbetydende med pilslignende brygg med litt for mye vørtersmak.

Nei, det kommer stadig spennende alkoholfritt øl på markedet. Det er bare å tenke tilbake på det alkoholfrie, men smaksrike Riksøl fra Atna.

Riksølet er borte, men fra Skottland kommer det alle beste alkoholfrie ølet jeg noen gang har smakt, nemlig Nanny State fra Brewdog.

Nanny State er et ravfarget øl med et gulbrunt skum. Det har en uhyre rik humlearoma, og ikke overraskende er det en fantastisk god humlebitterhet som dominerer smaksbildet.

Men ølet har også innslag av harpiks og sitrus. Samtidig er det nok sødme i ølet til å balansere humlebitterheten. Det smaksrike og friske ølet har en lang og rik ettersmak av det humlearomatiske slaget.

Det er visstnok brukt åtte ulike typer spesialmalt, samt humle av typen amarillo og centennial i bryggingen av dette ølet.

Resultatet er særdeles vellykket, for et mer spennende alkoholfritt øl er det vanskelig å finne.

Det er litt humor i navnet på ølet. Nanny State kan oversettes til barnepikestaten, og det er et britisk uttrykk som brukes for å beskrive en overbeskyttende stat som mer enn gjerne blander seg inn i innbyggernes ve og vel og ikke minst personlige frihet.

Uttrykket ble første gang brukt, så vidt jeg vet, av det konservative parlamentsmedlemmet Iain Macleod i 1965 da han i sin spalte i magasinet The Spectator refererte til «what I like to call the nanny state».

Statlige myndigheter vil jo gjerne at innbyggerne skal drikke minst mulig alkohol, så hva er da mer naturlig enn å kalle et alkoholfritt øl Nanny State. For sikkerhets skyld, så er Nanny State en del av det statlige Vinmonopolets alkoholfrie utvalg.

Da ølet først ble lansert kostet det godt under 20 kroner, nå koster det godt over 20 kroner. Det er litt trist, for mange vil nok nøle med å kjøpe alkoholfritt øl som er dyrere enn vanlig øl, samme hvor godt det er.

Kikker du nøye på etiketten,  vil du se at Nanny State inneholder 0,5 prosent alkohol.

Det er faktisk helt vanlig at alkoholfritt øl inneholder en liten mengde alkohol siden det har vært gjennom en gjæringsprosess. Ifølge loven kan det være inntil 0,7 volumprosent alkohol i alkoholfritt øl.  Hansa Borg Bryggerier opplyser for eksempel at det er 0,4 til 0,5 prosent alkohol i bestselgeren Clausthaler.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s