Historien om Norges beste øl

Ægir India Pale Ale

I begynnelsen av januar ble India Pale Ale fra Ægir Bryggeri kåret til Årets øl 2012 på Det norske måltid i Stavanger. Og prisen er vel fortjent, for dette er et uhyre velsmakende øl av svært høy klasse.

På farge er det ufiltrerte, uklare ølet nærmest oransje. Det har et fint skum. Den aromatiske og kraftige humleduften bærer bud om at dette er et øl for humlehoder.

Og ganske visst, ølet har en kraftig humlebitterhet, som balanserer mot en behagelig maltsødme. Ølet framstår som elegant og velbalansert. I ettersmaken er det både fruktighet og deilig humlebitterhet.

Alkoholinnholdet er 6,5 volumprosent, og ølet er tilgjengelig via Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Det er altså ikke vanskelig å stille seg bak kåringen av India Pale Ale fra Ægir Bryggeri til Årets øl 2012 i Norge.

Samtidig har dette ølet en ganske så interessant historie. La oss gå helt tilbake til begynnelsen: Fra 1984 til 1990 jobbet Aud Melås, opprinnelig fra Leikanger, som personlig rådgiver i Sparebanken Hedmark på Hamar. Hun reiste til USA for å studere økonomi, og hun fikk etter hvert jobb som banksjef i San Fransisco. På bryggeripuben Buffalo Bill’s Brewery i Hayward rett ved San Fransisco traff hun hjemmebryggeren Evan Lewis fra Rochester i New York. De ble et par, og i 2004 dro de til Flåm, der de etter hvert startet Ægir Bryggeri på Flåmsbrygga med Evan som bryggerimester.

Evan Lewis, som senere har tatt diplombryggerutdanning ved Skandinavisk bryggeriskole i København, begynte allerede i USA å utvikle det som til slutt ble Ægir India Pale Ale. Ølet kom etter hvert ut i Vinmonopolets hyller, da det utrolige skjedde:

Det alle trodde var et helnorsk øl fra Flåm måtte flagges om. Plutselig sto ølet i polhyllene med belgisk flagg på hylleetiketten. Årsaken var at produksjonskapasiteten i Flåm var sprengt, slik at ølet måtte brygges på lisens ved De Proefbrouwerij i Belgia.

Den tiden er over. Nå foregår all produksjon i Flåm. Sist sommer feiret Ægir sitt femårsjubileum ved å åpne et splitter nytt bryggeri med større bryggverk, komplett tappelinje og eget lager i Flåm.

At det ennå unge bryggeriet, som henter navnet sitt fra norrøn mytologi og havguden Ægir, skulle lage ølet som ble kåret til fjorårets beste, vil jeg rett og slett si var å toppe det hele! Gratulerer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s