Kirsten Flagstad og ølet

Opera forbindes gjerne med champagne. Derfor er det nok heller ukjent for de fleste at Hamars verdensberømte operasangerinne Kirsten Flagstad (1895-1962), som debuterte på Nationaltheateret i 1913, altså for 100 år siden, gjerne drakk litt øl i ny og ne. I alle fall var det ukjent for meg til jeg fikk se den nokså humoristiske kontrakten hun inngikk i 1950 med Sir Bernard Miles i The Little Mermaid Company om å opptre i rollen som Dido i den britiske komponisten Henry Purcells opera «Dido og Aeneas» på The Mermaid Theatre i London.

I kontrakten står det blant annet at teaterets ledelse skal sørge for følgende:

«To supply her with two pints of oatmeal stout per diem at the follow-ing times and in the following quantities, viz. lunch one half pint, dinner one half pint, and one pint following each performance.»

Kjapt oversatt betyr dette at teateret skulle sørge for at hun fikk servert to pints (litt over en liter) havrestout hver dag, en halv pint til lunsj, en halv pint til middag og en hel pint etter hver forestilling.

Kontrakten sier ikke noe om hvilket ølmerke hun foretrakk, men siden det var i England, var det nok en sødmefylt og mild utgave av denne svarte, men ofte alkoholsvake øltypen. Bare tenk på Guinness, som er verdens mest utbredte stout, alkoholinnholdet er så vidt over fire prosent. Det er altså en misforståelse å tro at mørkt øl nødvendigvis er så sterkt. Kirsten Flagstad ville ha oatmeal stout, på norsk havrestout, det vil si stout brygget med havre i tillegg til bygg- og hvetemalt.

I Norge har Nøgne Ø – Det kompromissløse bryggeri tatt opp igjen tradisjonen med å brygge havrestout. Ølet har et alkoholinnhold på 4,5 volumprosent og kan dermed selges i matvarebutikker.

Nøgne Ø er kjent for å brygge svært så smaksrike øl. Det er også tilfelle med havrestouten, selv om bryggeriet selv omtaler det som et snilt øl på etiketten.

Ganske snilt er det også, men det viktigste er at det smaker godt og mye. Det overgjærede og ufiltrerte ølet er helt svart med et gulbrunt skum. Det dufter av brent malt og humle. Det er mye sødme i det fyldige, runde ølet, men det smaker også av brent malt. I tillegg har ølet et friskt humlebitt, som preger både smak og ettersmak. Jeg gjetter dermed på at Nøgne Ø Havrestout er en tanke strengere enn den havrestouten Kirsten Flagstad drakk i London.

3 kommentarer

 1. Erik N · januar 3, 2013

  Interessen for øl kan kanskje forklares med at Kirsten Flagstad var i slekt med en garvet ølbryggerfra Vang? Flagstad bryggeri var jo i sving med bygg, malt og humle på slutten av 1800-tallet fra sine kjellere under det som senere ble Frøforsyningen i Parkgata.
  Hadde kanskje vært en ide for dagens eier (Erik Jacobsen?) å sette igang et lite mikrobryggeri i de samme lokalene. Så vidt jeg vet eksisterer fortsatt de gamle hvelvede øllagrene under bakken vis a vis tidligere Norges Banks lokaler.

  Liker

  • Bjørn-Frode Løvlund · januar 8, 2013

   Takk for interessante opplysninger! Et mikrobryggeri i Hamar hadde vært flotte greier!

   Liker

 2. Tilbaketråkk: An oatmeal stout for the star « Knut Albert’s beer blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s