Tid for julemarked

På de store julemarkedene i Tyskland er det en julestemning av en annen verden.

Et av de aller fineste julemarkedene i Tyskland blir arrangert i Nürnberg i delstaten Bayern.

Julemarkedet i Nürnberg er Tysklands eldste. Helt siden 1628 har innbyggerne i Nürnberg samlet seg på torget i førjulstiden for å handle julegaver, spise Lebkuchen, en slags myk variant av pepperkaker, og drikke Glühwein, den tyske varianten av gløgg.

Men Tyskland er naturligvis ikke Tyskland uten at det også finnes et øl som passer for anledningen.

Skal man drikke øl på julemarkedet i Nürnberg, finnes det ikke noe mer passende enn Christkindlesmarkt Bier fra Tucher Traditionsbrauerei. På etiketten er det til og med et motiver fra julemarkedet i Nürnberg. Etiketten viser også den berømte Schöner Brunnen, som for øvrig er en av byens fremste severdigheter året gjennom.

Så hvorfor denne utlegningen om julemarkedet i Nürnberg her i Ølspalten i Østlendingen?

Jo, det er fordi man slett ikke behøver å dra til Sør-Tyskland for å drikke Christkindlesmarkt Bier fra Tucher denne jula. Vinmonopolet har inkludert ølet i sitt juleølsortiment.

Strengt tatt er ikke dette noe øl av den typen vi forbinder med juleøl i Norge. Derfor vil det sikkert bli misforstått i mange juleøltester. Derimot er det et litt kraftig, lyst lagerøl, som er et alternativ til pils.

Ølet har et hvitt skum og en litt fruktig humleduft. Ølet er fyldig med nokså mye sødme.

Liker du øl med mye maltsmak, kan dette absolutt være noe. Det er naturlig nok også en viss bitterhet i ølet, og den kommer best fram i ettersmaken.

For å oppsummere: Ølet er tyngre og mer sødmefylt enn pils, mens det er lysere og lettere enn juleøl. Alkoholinnholdet er seks volumprosent.

Christkindl betyr direkte oversatt fra tysk til norsk Jesusbarnet. Det vanlige ordet for julemarked i Tyskland er Weinachtsmarkt, men mange steder, særlig i det katolske Sør-Tyskland, heter det Christkindlmarkt i stedet.

Bryggeriet Tucher, med tradisjoner tilbake til 1672, er opprinnelig et Nürnberg-bryggeri, men produksjonen er nå flyttet til et nytt og moderne anlegg i nabobyen Fürth. Visste du forresten at den første tyske jernbanen (Ludwigsbahn) ble åpnet mellom nettopp Fürth og Nürnberg i 1835?

Tucher har i løpet av 2012 også kommet på markedet i Norge med godt hveteøl både på boks og flaske.

SCHÖNER BRUNNEN: Tårnet i bakgrunnen, Schöner Brunnen, er en attraksjon året gjennom i Nürnberg, men spesielt nå som julemarkedet er åpent.            Foto: Bjørn-Frode Løvlund

ؘstlendingens Bjørn-Frode Løvlund tester julemarkedølet på Nürnberger Christkindlesmarkt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s